Usein kysytyt kysymykset

Tästä artikkelista löydät useimmiten kysyttyjä kysymyksiä. Mikäli sulla on jotain mielenpäällä ja et löydä täältä vastausta, niin pistä viestiä asiakaspalvelu@greenstreet.fi 🙂

Mikä on GreenStreet ja missä raakakakut valmistetaan?
GreenStreet on vuonna 2012 perustettu yritys, joka on erikoistunut terveelliseen
herkutteluun ja erityisesti raakakakkuihin. Yrityksen omistaa nuori sarjainnostuja Johannes,
jonka kanssa innostunut tiimi tekee intohimoisesti töitä parantaakseen ihmisten
ruokailutottumuksia parempien valintojen pariin.


Raakakakut valmistetaan Suomessa käsityönä.
GreenStreet tarjoaa raakasuklaa- ja raakakakku workshopeja yksityishenkilöille sekä
yrityksille. Workshopeissamme pääset inspiroitumaan ja tekemään terveellisiä herkkuja sekä
oppimaan raakaleivonnan saloja.
GreenStreet-cateringin kautta voi myös tilata vegaaniset, maidottomat ja halutessasi myös
gluteenittomat terveellisemmät herkut, jotka pitävät tapahtuman vieraat, yhteistyökumppanit
sekä työntekijät paremmalla tuulella ja mikä parasta ne sopivat lähes kaikkiin
erityisruokavalioihin!

Mikä on raakakakku?
Raakakakun idea on, että mitään raaka-aineita ei ole kypsennetty. Raakakakkua ei laiteta
uuniin, vaan se tekeytyy kylmässä. Raaka-aineet sekoitetaan keskenään blenderissä ja
raakakakku laitetaan pakastimeen. Raakaleivonnassa käytetään kuumentamattomia
raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 42 asteen. Täten kaikki
laadukkaiden raaka-aineiden ravintoaineet säilyvät. Valkoinen sokeri, viljat ja maitotuotteet
korvataan terveellisemmillä ja vähemmän prosessoimattomilla raaka-aineilla. Raakakakut
koostuvat pitkälti kaakaotuotteista, kookostuotteista, pähkinöistä, siemenistä, marjoista sekä
hedelmistä. Raakakakut eroavat tavallisista vehnäkakuista siten että raakakakkujen
ravintorikkaat ja terveelliset raaka-aineet hellivät ja edistävät terveyttä ja hyvien
ravintoaineiden takia raakakakku antaa energiaa pitkään. Raakakakut sopivat moneen eri
ruokavalioon terveellisten raaka-aineiden takia ja tarjoavat mahdollisuuden
ravintorikkaampaan ja terveellisempään herkutteluun. GreenStreetin raakakakut ovat gluteenittomia, maidottomia ja vegaanisia. Raakakakuissamme ei käytetä valkoista sokeria.


Miten pitkään kakut säilyvät ja miten sulatan ne?
Raakakakkumme säilyvät 12 kuukautta valmistuksesta. Raakakakkumme ovat aina
pakasteita, ja sulanutta kakkua ei saa pakastaa uudelleen. Suosittelemme sulattamaan kakut
jääkaapissa paremman säilyvyyden takaamiseksi. Kokonaisen kakun sulamisaika jääkaapissa
on noin 10-12 h ja yksittäisen palan 1-2 h. Sulana kakku säilyy jääkaapissa 2-3 päivää.


Mistä raaka-aineet tulevat?
GreenStreetin raakakakuissa käytetään laadukkaita ja mahdollisimman paljon tuoreita
raaka-aineita. Käyttämämme marjat ovat kotimaisia ja suurin osa muista raaka-aineista on
peräisin Puhdistamon ja Foodinin laadukkaasta tarjonnasta. Suosimme luomulaatuisia
raaka-aineita. Käyttämämme soijalesitiini on geenimanipuloimatonta emmekä käytä
valmistuksessa mitään säilöntä-, väri- tai lisäaineita.
Käytämme muutoin suomalaisia marjoja tuotteissamme, mutta erikoistilaustuotteiden
koristelussa saatetaan käyttää ulkomaisia tuoreita marjoja mikäli sesongista johtuen
kotimaisia ei ole saatavilla.


Käyttämämme raakakaakaotuotteet?

Raakakaakaopapu pitää sisällään valtavan määrän terveellisiä ravintoaineita, mutta
sellaisenaan se ei sovi käytettäväksi raakakakkujen ainesosana. Raakakaakaopavusta
saadaan jalostettua erilaisia tuotteita, joita kakuissamme käytetään.
Raakakaakaonibsit ovat kuorettomia raakakaakaopavun palasia. Niitä kakuissamme
käytetään lähinnä joidenkin kakkujen pohjissa tuomaan makua ja rakennetta. Nämä sopivat
myös loistavasti kakkujen koristeluun!
Raakakaakaopavuista saadaan kylmäpuristamalla kaakaovoita, joka on olennainen osa
raakakakkujemme valmistuksessa sitovana ainesosana. Kaakaovoi sisältää runsaasti
energiaa, mutta myös rutkasti antioksidantteja, omega-3- ja omega-6- rasvahappoja sekä
E-vitamiinia. Kaakaovoin sulamislämpötila on 35 astetta.
Raakakaakaojauhe taas on kaakaomassasta jäljelle jäänyttä kuivaa raaka-ainetta, kun
kaakaon rasva on puristettu massasta irti. Raakakaakaojauhe tuo kakkuihin suklaan maun.
Raakakaakaotuotteiden kohdalla prosessoinnin aikana käytettyihin lämpötiloihin
kiinnitetään erityisesti huomiota. Juuri tämän vuoksi raakakaakaotuotteiden
ravinnepitoisuus on suurempi kuin tavallisten kaakaotuotteiden. Maltillisen prosessoinnin
vuoksi kaakaon terveydelle edulliset ravintoaineet, kuten magnesium, kromi ja rauta säilyvät
tuotteessa.


Käyttämämme kookostuotteet?
Kookosöljy on kasviöljy, jota valmistetaan erittelemällä se koprasta, kookospähkinän
kuivatusta lihasta. Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy sisältää jopa yli 90% raakoja,
saturoituja rasvahappoja. Kookosöljy toimii raakakakuissa sitovana ainesosana.
Kookoskermaa valmistetaan puristamalla kookoshedelmän lihasta. Kookoskermaa käytetään
raakakakuissamme tuomaan täyteläisyyttä ja rakennetta.


Mitä on toco?
Toco on riisinlesejauhetta, joka valmistetaan täysjyväriisin kuoren alla olevasta
ravinnekerroksesta. Makean makuinen toco on loistava E- ja B- vitamiinien lähde ja se
sisältää runsaasti antioksidantteja. Raakakakuissa sen tehtävänä on tasapainottaa makuja,
esimerkiksi raakakaakaotuotteiden kitkeryyttä ja marjojen happamuutta. Tocolla ei ole
koostumukseen merkittävää vaikutusta raakakakuissa, joten voit halutessasi jättää sen pois
vaikka se reseptissä olisikin.


Mitä makeutusta GreenStreetin raakakakuissa käytetään?

Useimmissa kakuissamme käytetään kookossokeria makeuttajana. Kookossokeria saadaan
kookospalmun kukkien sisältämästä nektarista keittämällä. Kookossokeria pidetään
ekologisena sokerivaihtoehtona ja sillä on huomattavasti valkoista sokeria alhaisempi
glykeeminen indeksi. Kookossokerin maku on karamellimainen ja sitä käytetään
kakuissamme makeuttajana. Joissain kakuissamme makeuttajana on agavesiirappi, joka on
väliamerikkalaisesta trooppisesta Agave-kasvista valmistettu luonnollinen makeutusaine.
Myös agavesiirapilla on alhainen glykeeminen indeksi, joka auttaa verensokeriasi pysymään
normaalina.


Mitä on psyllium?
Psyllium on jänöratamon siemenistä valmistettua jauhetta, joka sisältää runsaasti kuituja ja
sitoo nestettä. Se toimii kakuissa sitovana ainesosana ja tuo koostumukseen pehmeyttä.
Mikäli psyllium mainitaan raakakakun reseptissä niin suosittelemme sen käyttöä, silloin sitä
ei kannata jättää pois sillä sillä on tärkeä osa oikean koostumuksen aikaansaamisessa.
Mitä suolaa GreenStreetin raakakakuissa käytetään?
Raakakakuissamme käytetään Himalajan kristallisuolaa, joka on erittäin mineraalipitoinen
luonnonsuola. Laadukas suola on tärkeä osa kakkujen valmistuksessa, sillä se tuo esiin muut
maut.


Mitä on soijalesitiini?
Soijalesitiini toimii emulgaattorina, joka sekoittaa veden ja rasvat toisiinsa ja auttaa siten
kakkujen rakenteessa. Meidän raakakakuissamme käytetään aina geenimuuntelematonta
soijalesitiiniä. Jos teet itse kakkua kotona, niin suosittelemme käyttämään soijalesitiiniä
mikäli se on reseptissä mainittu.


Mikä ero on lakritsijauheella ja lakritsinjuurijauheella?
Käytämme raakakakuissamme Urtekramin lakritsituotteita, joten alla oleva vastaus on
suoraan Urtekramin sivuilta.
Lakritsijuurijauhe sisältää ainoastaan kuivattua ja jauhettua lakritsijuurta. Se on
vaaleamman väristä ja kuidut ovat silminnähtävissä.
Lakritsijauhe taas sisältää lakritsijuurta joka on tiivistetty vahvaksi lakritsi siirapiksi ja sitten
kuivattu ja jauhettu lakritsijauheeksi. Tällä tuotteella on selvästi vahvempi maku ja aromi,
lakritsijuurijauheeseen verrattuna ja maku muistuttaa salmiakin makua jonka tunnemme
muista lakritsi tuotteista. Tässä on kuitenkin myös hieman makeampi maku.
Molempia tuotteita voi käyttää esimerkiksi pikkuleipien leivonnassa, kuivattujen hedelmien
kanssa ja jälkiruoissa kuten jäätelössä, marengissa ja mousseissa. Voit myös ripotella
jauhetta jogurttiin, tuoreen hedelmän päälle ja smoothieisiin.
Peukkusääntönä, lakritsi sopii mukavasti marjojen ja hedelmien kanssa, erityisesti
raparperin, vadelmien ja päärynän kanssa. Jos haluat intensiivisen lakritsin maun, käytä
lakritsijauhetta. Käytä Lakritsijuurijauhetta klassisen lakritsin maun saavuttamiseen.
1tl raakalakritsijauhetta vastaa suunnilleen 1rl lakritsijuurijauhetta. Huomaa, ettet saavuta
aivan täsmälleen samaa makua/vahvuutta.


Mistä löydän GreenStreetin kakkujen ainesosat ja ravintosisällöt?
Katso ainesosat tästä.


Miksi raakakakut ovat hintavampia kuin perinteiset vehnäkakut?
Ravinnepitoiset ja luomulaatuiset raaka-aineet ovat hintavampia kuin ravinneköyhä ja
pitkälle prosessoitu vehnäjauho ja valkoinen sokeri. Raakakakkumme valmistetaan
rakkaudella käsin. Raakakakuilla herkutellessa masu tulee
täyteen ja nälkä pysyy loitolla pitkään, joten tarvittaessa pienempikin pala riittää
herkkuhetkiin.

Mistä löydän raakakakkuja?

Raakakakut myydään kaupoissa yleensä leipäosastolla tai pakkasosastolla vegetuotteiden läheisyydessä. Joskus saattaa myös olla oma osio pakastimessa gluteenittomille tuotteille ja jotkut kaupat laittavat tuotteemme sinne esiin. Kaupoissa kakkumme on jokatapauksessa aina pakasteena myynnissä. Kahviloista löydät myös raakakakkujamme ympäri Suomea. Katso kakkukumppanimme täältä.