Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Kasvilääkinnän voima kivunlievityksessä

Kipu on yksi varmasti yksi yleisimmistä syistä, miksi ihmiset hakeutuvat lääkärin pakeille. Nykyaikana kivunlievitys on perustunut lääketeollisuuden kehittämiin säänneltyihin lääkkeisiin, mutta ilokseni - tai ainakin oman mielenkiinnon heräämiseni ansiosta - olen huomannut että viime vuosina luonnonmukaiset vaihtoehdot ovat jälleen nostaneet päätään. Keskityn tässä kirjoituksessa kipuun, joka liittyy enemmänkin arkisiin kolotuksiin, lihasvenähdyksiin ja nivelvaivoihin, kuin niinkään voimakkaisiin kiputiloihin.

🫐 Kasvilääkinnän voima perustuu yrttien, eteeristen öljyjen ja muiden kasviuutteiden synergiseen vaikutukseen kehon omien paranemisprosessien tukena.

Yrttiajan kipu- ja hoitoöljy on yksi esimerkki tämän periaatteen mukaisista tuotteista. Sen koostumus pohjautuu perinteisiin rohdoskasveihin ja eteerisiin öljyihin, joiden on todettu auttavan lihas- ja nivelkipuihin sekä edistävän verenkiertoa ja rentoutumista. Tässä kirjoituksessa kurkataan kasvilääkinnän periaatteisiin, tutkin Yrttiajan kipu- ja hoitoöljyn ainesosia ja niiden vaikutusmekanismeja, sekä annan vinkkejä luonnonmukaiseen kivunhallintaan.

 

Kasvilääkinnän periaatteet kivunlievityksessä

 

Kasvilääkintä pohjautuu kasvien bioaktiivisten yhdisteiden kykyyn vaikuttaa kehon fysiologisiin prosesseihin. Kivunlievityksen osalta monet kasvit tarjoavat vaihtoehtoja synteettisille lääkkeille tukemalla tulehduksen hallintaa, hermoston toimintaa ja lihasten rentoutumista.

Kasvit sisältävät lukuisia kemiallisia yhdisteitä, kuten flavonoideja, alkaloideja ja eteerisiä öljyjä, jotka voivat toimia anti-inflammatorisina, kipua lievittävinä ja lihaksia rentouttavina aineina.

Flavonoidit ja antioksidantit: Vähentävät oksidatiivista stressiä ja tulehdusta, joka liittyy kroonisiin kiputiloihin.

Salisylaatit: Pajunkuori sisältää luonnollista salisyylihappoa, joka muistuttaa aspiriinin vaikuttavaa ainetta.

Eteeriset öljyt: Monet eteeriset öljyt, kuten piparminttuöljy ja laventeliöljy, vaikuttavat hermostoon rentouttavasti ja lievittävät lihaskipuja. 

🌿

Kasvilääkinnän perinteet ovat juurtuneet syvälle moniin kulttuureihin. Kiinalaisessa lääketieteessä (TCM, Traditional Chinese Medicine) kasvipohjaisia valmisteita on käytetty tuhansia vuosia kivun ja tulehduksen hoitoon. Ayurvedassa kurkuman ja inkiväärin käyttö kivunlievityksessä niiden anti-inflammatoristen ominaisuuksien vuoksi on ollut yleistä. Eurooppalaisessa kansanlääketieteessä  arnicaa ja kamferia on käytetty vuosisatoja mustelmien, venähdysten ja lihaskipujen hoitoon.

🌿

Yrttiajan kipu- ja hoitoöljy sisältää tarkoin valittuja kasviuutteita ja eteerisiä öljyjä, jotka yhdistelmänä toimivat tehokkaana luonnollisena kivunlievityksenä.

Mesiangervo (Spiraea Ulmaria Extract): Luonnollisia salisylaatteja sisältävä yrtti, joka auttaa tulehduksen ja kivun hallinnassa.

Siankärsämö (Achillea Millefolium Extract): Tunnettu tulehdusta hillitsevistä ja lihaksia rentouttavista ominaisuuksistaan.

Arnikki (Arnica Montana Flower Extract): Auttaa mustelmien, venähdysten ja lihaskipujen hoidossa.

Katajan eteerinen öljy (Juniperus Communis): Tukee verenkiertoa ja vähentää lihasjäykkyyttä.

Rosmariinin eteerinen öljy (Rosmarinus Officinalis): Lämmittää ja auttaa lihas- sekä nivelkipujen lievityksessä.

Pelargonium eteerinen öljy (Pelargonium Graveolens): Rentouttava ja ihoa hoitava vaikutus.

🌿

Tämä kyseinen Yrttiajan yhdistelmä on oiva apu lihaskipuihin ja rasitusvammoihin, nivelkipuihin, päänsärkyyn ja jännitystiloihin. Levitä ja hiero kipeälle alueelle, tai käytä osana päivittäistä hoitoa. Tuotteen oliiviöljy ja glyseriini tekevät öljystä pehmeän, hyvin imeytyvän, ja tämä öljy on siis hieman lämmittävä ja senkin vuoksi miellyttävä käyttää. Ainakin näin vilukissan mielestä!

🌿

Kasvilääkinnälliset tuotteet tulisi aina yhdistää terveellisiin elämäntapoihin - terveellinen ruokavalio ja liikunta tukevat hyvinvointia edistävää kokonaisuutta.

Ruokavalio vaikuttaa merkittävästi kehon tulehdustilaan ja sitä kautta kipuuntai kivun tunteeseen. Runsaasti antioksidantteja, omega-3-rasvahappoja ja polyfenoleja sisältävät ruoat, kuten marjat, vihreät lehtivihannekset, oliiviöljy ja rasvainen kala, voivat auttaa vähentämään kroonista tulehdusta. Vältä prosessoituja ruokia, sokeria ja liiallista punaista lihaa, jotka voivat lisätä tulehdusreaktioita kehossa. Erityisesti nivelvaivoista kärsivien kannattaa jättää porsaanliha minimiin. Pieniä ruokavalion muutoksia tekemällä voit tukea elimistösi hyvinvointia ja kivunhallintaa luonnollisesti.

Säännöllinen liikuntaon tehokas keino vähentää lihas- ja nivelkipuja sekä ennaltaehkäistä niiden syntyä. Kohtuullinen liikunta, kuten kävely, venyttely, jooga ja vesiliikunta, auttaa pitämään nivelet liikkuvina, parantaa verenkiertoa ja vahvistaa lihaksia tukemaan niveliä paremmin. Liikunnan avulla keho tuottaa endorfiineja, jotka toimivat luonnollisina kipulääkkeinä. 

🌿

 

Muita lihas- ja nivelkipuihin yleisesti tunnettuja ja tehokkaiksi todettuja kasvilääkinnällisiä aineita


 
Kurkuma (Curcuma longa): Sisältää kurkumiinia, jolla on voimakkaita anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia vaikutuksia. Kurkuma voi auttaa nivelrikon ja nivelreuman oireiden lievittämisessä. (1)

Inkivääri (Zingiber officinale): Vähentää lihaskipua ja nivelten jäykkyyttä vaikuttamalla tulehduksen välittäjäaineisiin. Sopii erityisesti krooniseen kipuun. (2)

Pajunkuori (Salix alba):Luonnollinen salisylaattien lähde (asetyylisalisyylihapon esiaste), joka toimii kuten aspiriini ja auttaa tulehduksen ja kivun hallinnassa. (3)

Boswellia (Boswellia serrata): Tukee nivelten liikkuvuutta ja vähentää tulehdusta. (4)

Kapsaisiini (Capsicum annuum):Blokkaa kipua välittävän substanssi P:n toimintaa ja tuottaa lämpövaikutuksen lihas- ja nivelkipujen lievittämiseksi. Käytetään voiteena tai laastarina. (5)

Arnikki (Arnica montana):Auttaa mustelmien, venähdysten ja lihas- ja nivelkipujen hoidossa. Käytetään voiteena tai öljynä paikallisesti. (6)

Rosmariini (Rosmarinus officinalis):Lämmittää ja lievittää lihas- ja nivelkipuja. Käytetään eteerisenä öljynä hieronnassa tai kylvyissä. (7)


Näitä aineita voidaan käyttää yksittäin tai yhdistelmänä osana kivunlievitystä, osaa sisäisesti ja osaa ulkoisesti. Moni terveyskaupoissa ja apteekeissakin myydyistä kipuöljyistä ja rasvoista sisältävät yllä mainittuja tuotteita. Kurkkaapa seuraavan kerran tuoteselosteita sillä silmällä kun kyseisiin tuotteisiin tutustut!


Ulkomailla käydessäni kiinnitän erityistä huomiota kaikenmaailman kivunlievityslaastareihin ja ointmentteihin, ja niitä tulee joskus ostettua matkamuistoiksi. Monessa niissä on todella voimakas tuoksu, ja kotona sitten ei enää olekaan hyllynreunan tekstejä näkyvissä ja kun purkissa olevista teksteistä ei ymmärrä mitään, niin jäävät monesti käyttämättä. Uskaltaisin sanoa kuitenkin, että meillä ei Suomessa välttämättä ihan kaikki yrtit vielä kattavasti ole käytössä, joten uusia tuttavuuksia odotellessa.🌿

 

🕵️Jos huomasit tekstissäni jonkun asiavirheen, oleellisen puutteen, virheellisen tulkinnan tai määreen, ilmoittaisitko siitä ystävällisesti minulle.🕵️

Tutkimusviitteet
(1) Panahi et al. (2014) Comparative efficacy of curcumin and NSAIDs in knee osteoarthritis.
(2) Bartels et al. (2015) Effect of ginger on osteoarthritis patients: A systematic review and meta-analysis.
(3) Vlachojannis et al. (2011) Efficacy and safety of willow bark extract in pain management.
(4) Sengupta et al. (2011) Boswellia serrata extract for osteoarthritis pain relief.
(5) Mason et al. (2004) Systematic review of capsaicin for pain relief.
(6) Widrig et al. (2007) Efficacy of arnica gel in osteoarthritis.
(7) Pengelly et al. (2012) Effects of rosmarinic acid on pain relief.

Jätä kommentti (kaikki kentät pakollisia)

Kommenttisi hyväksytään ennen julkistamista.

Search