Haku

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

D-vitamiinin tarve on yksilöllistä – Miten taata riittävä vitamiininsaanti?

Pohjoisen sijaintimme ja siitä johtuvan pimeyden vuoksi D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää suomalaisille. Mihin kaikkeen D-vitamiini vaikuttaa ja kuinka voimme taata, että saamme tätä aurinkovitamiinia riittävästi läpi vuoden?

D-vitamiini on tärkeä terveyteemme vaikuttava tekijä, johon voimme vaikuttaa itse. Matala D-vitamiini voi olla monenkin suomalaisen murheenkryyni. Vaikka D-vitamiinia suositellaan otettavan ravintolisänä, voi sen saanti silti riittämätöntä.

D-vitamiinia saadaan lähinnä auringonvalosta ja siksi D-vitamiinilisä kannattaa muistaa etenkin talvisin. Vitamiinilisä on kuitenkin usein tarpeellinen ympäri vuoden! GreenStreetin valikoimasta löydät laadukkaat D-vitamiinilisät!

D-vitamiini vaikuttaa terveyteemme kokonaisvaltaisesti

  • D-vitamiinin puutos lisää luunmurtumien ja osteoporoosin riskiä.
  • Luuston terveyden kannalta on tärkeää saada myös riittävästi kalsiumia.
  • D-vitamiini vaikuttaa myös muun muassa immuniteettiin eli terveenä pysymiseen.
  • Näiden lisäksi D-vitamiinin merkityksestä monille muille elimistön toiminnoille tehdään jatkuvasti lisää tutkimusta.

Mistä D-vitamiinia saadaan?

D-vitamiinia saadaan pääasiassa auringosta, mutta myös ravinnosta ja lisäksi tietysti ravintolisästä. Ravinnon kautta D-vitamiinia on melko hankalaa saada ihmiselle tarpeellista määrää; D-vitamiinia on kuitenkin luontaisesti esimerkiksi kalassa ja sienissä.

Suomalaiset saavat D-vitamiinia keskimäärin liian vähän nimenomaan vähäisen auringonvalon vuoksi. Edes kesällä valoisaan aikaan elimistön vitamiinivarastot eivät välttämättä täydenny. Kesällä iho suojataan vaatteilla auringon haitallisilta vaikutuksilta, jolloin vitamiinivarastot eivät välttämättä täydenny riittävästi. Ensisijaista nimenomaan on suojata iho porottavan auringon haittavaikutuksilta, vaikka se vähentääkin D-vitamiinin muodostumista ihossa.

Mistä tiedän, saanko riittävästi D-vitamiinia?

Yleisesti suositeltu päivittäinen D-vitamiinin annostus ei välttämättä aina riitä takaamaan hyvää vitamiinitasoa. Terveen aikuisen D-vitamiinin päiväsaannin suositus on 10 mikrog ja tietyillä ryhmillä 20 mikrog. Aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja on 100 mikrogrammaa, eli sitä suurempia annoksia ei suositella; myöskään liiallinen D-vitamiinin saanti ei ole hyväksi terveydelle. Ongelmana on kuitenkin useimmiten liian vähäinen vitamiininsaanti.

Oman D-vitamiinitason saa helposti selville laboratoriokokeella, johon pääsee Puhdin kautta ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä. D-vitamiinin mittaus sisältyy useisiin monipuolisiin laboratoriopaketteihin, kuten suosittuun Puhti-terveystarkastukseen, jossa mitataan 30 kehon tärkeää arvoa!

Laboratoriokokeessa alle 50 nmol/l tulos merkitsee D-vitamiinin puutosta. Vertaa laboratoriokokeessa saamiasi tuloksia viitearvoihin ja lisää D-vitamiinilisän annostusta tarvittaessa.

Oma Puhti -raportilla tulosten vertailu viitearvoihin on esitetty selkeästi. Tulos on esitetty myös visuaalisesti ja saat raportilta paljon lisätietoja ja vinkkejä oman hyvinvoinnin edistämiseksi. Laboratoriokokeiden jälkeen on myös mahdollista tilata erikseen lääkärin tai hoitajan konsultaatio, mikäli herää epäilys sairaudesta, on oireita tai haluat keskustella terveydestäsi ammattilaisen kanssa.

Tilaa tutkimukset osoitteesta puhti.fi. Sen jälkeen voit käydä näytteenotossa Mehiläisen laboratoriossa. Tulokset saat yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä!

Search